5-års kalas

Idag sticker jag och Elliott iväg på kalas hos min fina vän och Elliotts bästa vän.
För ett tag sedan visade jag en suddig bild på vad jag hade fixat i PS till henne och här nere ser ni resultatet.
Elliott ville köpa fika i trä till henne och pengar, sen kom jag på att göra en skylt så hon kan leka kiosk hemma.
Jag ritade de saker som följde med i paketet och la till glass och festis.
Sen tidigare har hon en jordgubbstårta så det blev perfekt.
Nu återstår bara att se vad födelsedagsbarnet tycker om det hela.
 
 

Citronkola

Julbaket fortsätter i lugnt och sansat tempo med julmusik i bakgrunden.
Förutom fudge kommer det serveras hemmagjord toffifee (recept kommer senare) och citronkola - med och utan saltlakritsströssel.
Det här är den absolut godaste kola jag ätit, den smakar som lemoncurd - helt underbart.
 
Citronkola:
5 3/4 dl strösocker
3 st citroner
125g smör
350g vitchoklad
200g kokosfett 
 
Tvätta och riv skalet av alla citronerna ner i en kastrull.
Pressa ur all saft ner i kastrullen, använd gärna en juicepress.
Koka upp socker, saft och skal tills sockret har smält.
Sila det och häll tillbaka i kastrullen.
Koka upp det till 115°c, tillsätt smör och fortsätt koka till 120°c.
Rör ner chokladen och rör smeten blank, tärna ner kokossmöret och låt smälta under omrörning.
När smeten är blank häll upp i en stor form som är klädd med bakplåtspapper.
Låt det kallna innan ni skär upp med en vass kniv.
 
 
Jag gjorde små knyten av cellofanpapper och förvarar i kylen.
 

Riktigt sura remmar

Igår var det premiär för skapandet av hallonremmar här hemma, extra sura.
Dem är inte alls som remmar man kan köpa på affären, utan det blev mer som gelégodis - tycker man om det så kommer nog dessa bli perfekt.
Jag är inte förtjust i gelégodis så det var inget för mig.
Jag försöker att inte äta vanligt gelatin så kokade ihop dessa med vegegel och det är så svårt att dosera då det finns en ungefärlig omvandlare vad gäller mängd, gelésocker multi brukar jag ta som ersättare men det hade blivit helt fel i det här receptet.
 
Sura hallonremmar:
180g frysta hallon
8 gelatinblad
1,5dl strösocker
0,5dl vit sirap
1,5dl vatten
0,5tsk citronsyra
 
Garnering:
1,5dl strösocker
2krm citronsyra (1krm om man inte vill ha jättesura).
 
Börja med att klä en plåt med inoljat bakplåtspapper, tina sedan hallon i micron.
Passera dem genom en finmaskig sil så att du får 1dl hallonpuré.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ställ åt sidan.
Koka hallonpuré, strösocker, sirap och vatten i en kastrull på hög värme.
Låt stormkoka i ca 6min, ta sedan av från värmen.
Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner i den varma hallonblandningen, tillsätt till sist citronsyran och rör om.
Häll ut på plåten och bred ut med hjälp av en palett eller spatel.
Låt stelna i rumstemperatur i 2h.
-
Blanda ströcsocker och citronsyra på en bricka, skär godiset i 2 cm breda remmar och vänd dem i sockerblandningen.
 
 
 

Snabb & enkel fudge

Jag tänkte ta och dela med mig av receptet på hemmagjord fudge för den som vill prova.
Det går otroligt snabbt och är väldigt enkelt att göra.
Man kan använda vilken choklad man vill, även smakksättning kan man ta vad som helst.
 
Fudge
500g choklad
1 burk kondencerad mjölk, sötad
60g smör
1/2 tsk salt
1tsk vaniljsocker/vanilgpulver/essens
 
Hacka upp chokladen fint och lägg i en bunke som tål mikro, häll mjölken över chokladen och värm i 1 minut på max effekt.
Tillsätt smör, salt och vanilj - rör sedan ihop till en smidig smet.
Ser du att chokladen inte smälter helt så värm igen i ca 30sek och rör.
Klä en form i aluminiumfolie, bred ut fudgen och ställ svalt innan du skär upp den.
Jag tröck ner lite jordnötter på halva satsen.
 
 
Man kan som sagt smaksätta med vad man vill,
te x saffran, kardemumma, whiskey, cognac eller glögg.
Försök bara matcha chokladen till smaksättningen, saffran & kardemumma passar bättre till vit choklad och alkoholen till en mörkare choklad.
 

Livet i PS

Jag har den senaste tiden spenderat otroligt mycket tid i PS.
Det har fixats med skola, prints av alla dess slag, födelsedagskort och redigering av julkort.
Det jag är absolut mest nöjd med är en present till Elliotts bästa kompis.
Hon fyller snart år och efter att han valt ut hennes present kom jag på en rolig idé och var snabbt framför datorn för att knåpa ihop den sista pusselbiten.
Jag är otroligt förväntansfull och hoppas hon kommer tcka det är lika roligt som jag gör.
Ni ska få en liten teaser tills vidare då jag är lite osäker på om hennes mamma fortfarande läser min blogg och jag vill inte att hon ska få se den i förväg.
Jag kommer visa resultatet senare, så håll till godo.
 
 
 

December

Nu har vi redan kommit in i December och varje år pratar man om hur fort året gått, men i år känns det verkligen som det har gått extra fort.
Jag hann knappt med sommaren så blev det vinter, det kanske är ett tecken på att man haft ett valdigt bra år?
'Tiden går fort när man har roligt sägs det' och jag kan bara hålla med.
 
Första advent är förbi sen någon dag tillbaka och jag har inte haft någon tid att sätta ner rumpan här förns nu.
Lite i efterhand får jag önska er en bra första advent och hoppas ni inte stressar för mycket med allt julpynt.
Jag älskar att pynta till jul men i år ska vi ha det lite mer avskalat tänkte jag.
Stjärnor i fönster, adventstake, någon tomte och inte så mycket mer.
Förra året satt jag och pyssla samt gjorde godis tills det stod mig i upp i halsen och jag tappade all mysig känsla som det brukar tillföra.
Nog för att det inte var överdrivet mycket pynt, men att dra igång flera små projekt varje dag tillförde inte mer myskänska utan det tog snarare bort det.
 
En fudge blandade jag och Elliott ihop idag, hallonremmar är inte speciellt juligt men jag har varit såå sugen på att göra egna sura hallonremmar och därför får det också bli en julgodis i år.
Vad vi mer ska hitta på för julgodis återstår att se, jag vet att det inte ska bli något av vad jag brukar göra iaf.
 
 
Förra året tände vi knappt den här så jag kunde använda samma ljus i år också.
Sista ljuset hann vi inte ens med att tända, haha.
 

RSS 2.0